Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

2019april Bergwerk Willingen: 

Het is alweer april 2019, de tijd vliegt en de lente is in aantocht. We hebben al een paar mooie dagen gehad en hoopten om een mooie afsluiting, met betrekking tot weer, in Willingen.

Voor de geplande trips in Willingen in ieder geval de laatst geboekte.

De groep bestaat uit:

  • · Team 1:

o    Arno

o    Marco

  • · Team 2:

o    Jeroen

o    Ron

o    Ondergetekende

Planningen:

Wij, team 2,  heeft nog een rest TX op een D12 staan die we niet in ons Millse plasje willen verbruiken. We kijken dus even naar de mogelijkheden om hiermee een TX te maken voor de 42 meter laag in Willingen. Na wat reken en meet werk moet dit haalbaar zijn. Verder heeft Ron zijn onderwater camera zo wat compleet en kan niet wachten om hiermee in de grotten aan de gang te gaan. Duik 2 zal dus een foto-shoot worden die in beeldmateriaal en poses kan meten aan de resultaten met Doutzen Kroes.

Team 1 zal duik 1 samen maken en na de wel verdiende lunch zullen team 1 en team 2 als een groep te water gaan.

Vullen:

De vullingen zijn deze keer vrij snel klaar omdat er nog duikflessen vol staan. Met onze nieuwe buffers vullen we eerst onze cft40 met 100% om daarna de rest van de flessen klaar te maken met het gewenste mengsel.

Na ook de ‘Argon flesjes’ gevuld te hebben zijn we er eigenlijk klaar voor. Jeroen, Ron en ondergetekende rijden vanuit Mill weg. Arno en Marco vertrekken vanuit Boxmeer.

Willingen:

Wij nemen onderweg enig sneeuwvlokje waar. Echter hoe meer we Willingen naderen des te meer sneeuw er te zien is. Eenmaal Willingen binnen rijdend zijn de pistes weer wit in tegen stelling tot een paar weken terug.

Bij aankomst zijn Arno en Marco  al aanwezig en bezig hun set op te bouwen. Eerst maar wat koffie, appelflappie en met elkaar wat dollen. De sfeer zit er al snel in en een ieder start met het opbouwen, flessen sjouwen en omkleden.

Wij gaan zoals gezegd het diepere deel in en hebben de planning gemaakt. De rol verdeling is als vanouds. Ik duiker 1(navigatie), Ron duiker 2 en Jeroen duiker 3(deco captain). Eenmaal bij de T rechts gegaan zwemmen we door richting het gat dat ons naar 42 meter moet brengen. Eerst dumpen we onze stages en gaan over op back-gas. Als we zo ver zijn begin ik aan de jump en zet die op 30 meter vast. Tijdens het zwemmen even de pig-tail opruimen en verder.

Wat een T was, is nu een jump. Dit gecommuniceerd en de jump gemaakt waarna we rechts de gangen in zwemmen tot dat we niet verder kunnen. De planning was om, bij voldoende tijd en gas te keren en ‘het linker deel’ in te zwemmen. Door de extra jump liggen we iets achter en ik zit bijna aan mijn turn pressure. Als ik onze jump voorbij zwem om de rest ook een glimp van de gangen te laten zien is het tijd om te gaan. We moeten hier weer een jump maken en dat brengt niet veel. Ik ‘call the dive’ en we zwemmen terug.

De jumps worden opgeruimd en we zwemmen naar de stages waar we de gas wissel naar EAN32 maken. We zwemmen door de ons zo bekende gangen terug richting de ‘einsteig’ waar we in het ‘Schrägschacht’ onze deco afhandelen geleid door Jeroen.

Arno en Marco hebben hun set al opgeruimd en verwisseld voor een ‘verse D12’ voor duik 2. Wij besluiten hetzelfde te doen waarna we richting dorp lopen om de inwendige mens te voorzien van wat eten.

Na een interval van 3 uur liggen we weer in het water onze laatste checks uit te voeren. De duik is doorgenomen en de taken bekend. Ik ga weer als duiker 1 en zal de navigatie op me nemen en dus ook het ‘brei-werk’ doen. Omdat we nu met een team van 5 zijn is het even extra op letten dat ik niet te hard zwem anders houdt nummer 5 het niet bij. Ook extra aandacht voor onze fotograaf.

De ‘snapping-gap’ wordt dicht gezet en we zwemmen verder. In de gang maak ik mijn eerste jump en ik begin me alles weer te herinneren. Waarom zijn we hier al die tijd niet meer geweest? We vervolgen onze weg en Ron doet zijn ding met de camera. We zijn dan ook benieuwd naar de resultaten.

Na een 25 minuten bereiken we het einde van de lijn en ik ‘call the dive’. Wederom een mooie duik. De jumps worden opgeruimd en we maken gebruik van de ruimte die wij ‘het verkeersplein’ noemen om nog een paar shots te maken.

Eenmaal boven zit de stemming er meteen weer in. We hebben weer een mooie dag achter de rug met ervaringen die ze ons niet meer afnemen.

Op 11mei gaan we nog naar Grube Felicitas en als ik de tijd kan vinden komt ook daar een verslag van.

Groet, Vledermouse