Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

IMG-20140216-WA0001De beide sprekers (Arno Pijnappels en Frank van Engelen) die invulling hebben gegeven aan de informatieve middag georganiseerd door onze commissie techduiken hebben de toehoorders van veel nuttige informatie en inzichten voorzien.

Arno lichtte in zijn presentatie waarin hij twee door hem gemaakte decoduiken beschreef toe waarom het volgen van een goede opleiding zo belangrijk is. Frank vertelde in zijn presentatie vervolgens welke uitrusting de technisch duikers gebruiken en waarom deze uitrusting zo in elkaar zit.

Arno trapte de middag af en beschreef zijn eerste geplande decoduik welke hij gemaakt heeft samen met twee andere buddies. Deze duik is goed afgelopen, maar Arno liet ons zien dat niet een goede planning daaraan ten grondslag lag, maar dat geluk hier de grootste factor is geweest.

Ondanks dat het team al behoorlijk wat informatie over decoduiken had vergaard en al deze informatie mee heeft genomen in hun planning, die ze vervolgens ook aanhielden tijdens de duik bleek achteraf dat deze duik heel anders had kunnen aflopen en dat hun planning op een aantal belangrijke aspecten te kort schoot. Arno stelde zelf: “Ons plan deugde niet!” en “Onze duikcomputer leidde feitelijk de duik”.

In zijn presentatie analyseerde Arno deze duik vervolgens en wist daarbij overtuigend te laten zien waar de tekortkomingen van een duikcomputer zitten. Ook liet Arno zien waarom het blind vertrouwen op een duikcomputer tijdens een decoduik niet alleen een vals gevoel van veiligheid kan geven, maar dat diezelfde computer door aanhoudend te blijven piepen gedurende ruim een uur het handhaven van de rust vrijwel onmogelijk maakte.

Deze duik had uiteindelijk 109 minuten geduurd, veel langer dan vooraf verwacht. En aangezien het december was, is de volledige duik in koud water (6 – 7 graden) uitgevoerd. Arno kwam deze duik met slechts 31 bar resterend boven water. “Wat als lucht gedeeld had moeten worden?”, was Arno’s kritische vraag.

De belangrijkste boodschap die Arno uiteindelijk meegaf, is het belang van het volgen van een goede opleiding alvorens zelf decoduiken te gaan maken.

Arno gaf vervolgens het woord aan Frank. Frank begon met aangeven van het verschil tussen primaire en secundaire uitrustingsstukken. De primaire uitrustingsstukken zijn die stukken die tijdens de duik van levensbelang zijn en zonder welke een duik gewoonweg niet gemaakt kan worden. Frank gaf aan dat al deze primaire uitrustingsstukken dubbel uitgevoerd zijn en waarom dat zo is.

Vervolgens wist Frank haarfijn uit te leggen waarom welke slangen op welke kraan zitten aangesloten. Dit is geen toevallige keuze, maar een keuze gebaseerd op het feit dat een kraan in een krappe ruimte kan dichtrollen tegen bijvoorbeeld het plafond van een grot en als dat al zou kunnen gebeuren, waarom dat dan juist met welke automaat gebeurt.

Veel van de keuzen komen voort uit het grotduiken, maar door deze op alle duiken toe te passen hoeft in een later stadium niets te worden afgeleerd (of anders aangeleerd). Ook heeft elke technische duiker exact dezelfde configuratie en worden alle meegebrachte spullen zoals spools en boeien altijd en bij elke duiker op dezelfde plaats opgeslagen.

Frank vertelde ook over de diverse vinslagen zoals bijvoorbeeld de frogkick die helpen bij het minder snel stof veroorzaken en bovendien efficiënt zijn.

Ten slotte liet Frank zien dat het simpelweg kopiëren van uitrustingsstukken zoals bijvoorbeeld een longhose zonder de bijbehorende belangrijke pre-dive checks uit te voeren in een noodsituatie juist een belemmering in plaats van extra vrijheid kunnen betekenen.

Na afloop van de presentaties dankte Anco de commissie techduiken en in het bijzonder de beide sprekers. “Het is jammer dat niet meer leden de middag bijgewoond hebben. Zij hebben een zeer leerzame middag gemist.”, aldus Anco.